Przepis
Składniki na placki:
750 g obranych ziemniaków
1 cebula
2 jajka
100 g mąki pszennej
sól, pieprz
Składniki sos:
ok 400 g świeżych kurek
1 cebula
pęczek koperku
2 łyżki masła
100 ml wody
Przygotowanie placków:
Ziemniaki pokroić w kostkę podobnie jak cebulę i zblendować. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Masę gotową smażyć na oleju, jedna stronę ok 3 minut, następnie przerzucamy na drugą i smażymy ok 2-3 min aż obie strony będą idealnie zarumienione.
Przygotowanie sosu:
Rozgrzewamy patelnię i topimy masło, następnie obsmażamy cebulę pokrojona w drobna kosteczkę. Dodajemy dobrze umyte kurki ( w całości, nie kroimy ich na mniejsze kawałki) i smażmy ok 10 minut na małym ogniu. Dodajemy śmietaną połączoną z wodą, koprem posiekanym na drobno i przyprawiamy gotując jeszcze ok 15 minut.