- Czas przygotowania: 75 min
Składniki
• 1 kg ziemniaków (obranych i ugotowanych)
• 4 jajka
• 40 dag mąki
• 2 łyżki przyprawy do ziemniaków
• sól, pieprz
sos:
• 1 zielona papryka
• 1 czerwona papryka
• 1 duża cebula
• 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
• 4 łyżki ketchupu
• słodka papryka
• cukier
• sól, pieprz
• tłuszcz do smażenia
Przepis
Ziemniaki ugniatamy, lub przeciskamy przez praskę. Mieszamy z jajkami i przyprawą do ziemniaków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Powoli wsypujemy mąkę. Ugniatamy ciasto. Wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki (jak przy pierogach). Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Przygotowujemy sos. Obie papryki kroimy w cienkie paseczki, cebule w piórka. Podsmażamy do czasu aż cebula się zeszkli. Dolewamy trochę wody, koncentrat i ketchup. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i cukrem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Tuż przed podaniem placuszki polewamy sosem.