Ziemniaczane placuszki z sosem paprykowym

Basia
Obiad
16.10.2015 11:02
Ziemniaczane placuszki z sosem paprykowym
  • Czas przygotowania: 75 min

Składniki

• 1 kg ziemniaków (obranych i ugotowanych)

• 4 jajka

• 40 dag mąki

• 2 łyżki przyprawy do ziemniaków

• sól, pieprz

sos:

• 1 zielona papryka

• 1 czerwona papryka

• 1 duża cebula

• 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego

• 4 łyżki ketchupu

• słodka papryka

• cukier

• sól, pieprz

• tłuszcz do smażenia

Przepis

Ziemniaki ugniatamy, lub przeciskamy przez praskę. Mieszamy z jajkami i przyprawą do ziemniaków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Powoli wsypujemy mąkę. Ugniatamy ciasto. Wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki (jak przy pierogach). Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Przygotowujemy sos. Obie papryki kroimy w cienkie paseczki, cebule w piórka. Podsmażamy do czasu aż cebula się zeszkli. Dolewamy trochę wody, koncentrat i ketchup. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i cukrem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Tuż przed podaniem placuszki polewamy sosem.