Przepis
Skład.
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kostka margaryny/masła
1 jajko
25 dag białego sera twarogowego
1/2 szklanki cukru kryształu
małe jajko
1 1/2 szklanki jagód
2 białka
1/3 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki wiórków kokosowych
Wykonanie.
Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, cukru pudru, masła i jaja zagniatamy ciasto kruche i wkładamy je na około 1,5 godziny do lodówki.
W tym czasie mielimy ser biały dodajemy cukier i jajko, mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe, miksujemy aż składniki się połączą.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, wykładamy nim natłuszczone foremki. W środek wkładamy łyżeczkę masy serowej i łyżeczkę jagód, na wierzch kładziemy łyżkę bezy. Koszyczki pieczemy w temp. 180C przez około 20minut.