Koszyczki jagodowo-serowe z bezą

Krzysztof
Dekoracje
02.08.2014 14:08
Koszyczki jagodowo-serowe z bezą

Przepis

Skład.

2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

kostka margaryny/masła

1 jajko

25 dag białego sera twarogowego

1/2 szklanki cukru kryształu

małe jajko

1 1/2 szklanki jagód

2 białka

1/3 szklanki cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki wiórków kokosowych

Wykonanie.

Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, cukru pudru, masła i jaja zagniatamy ciasto kruche i wkładamy je na około 1,5 godziny do lodówki.

W tym czasie mielimy ser biały dodajemy cukier i jajko, mieszamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe, miksujemy aż składniki się połączą.

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, wykładamy nim natłuszczone foremki. W środek wkładamy łyżeczkę masy serowej i łyżeczkę jagód, na wierzch kładziemy łyżkę bezy. Koszyczki pieczemy w temp. 180C przez około 20minut.