Poznaj słynny przepis ogrodników na naturalny oprysk z drożdży przeciwko chorobom grzybowym i zarazie. Jego wykonanie jest niezwykle proste!
Jak działa oprysk z drożdży?
Oprysk z drożdży to ekologiczny sposób na ochronę upraw. Możesz stosować go na pomidory i ogórki. Zapobiegnie chorobom grzybowym i nie tylko. Uchroni warzywa przed zarazą ziemniaczaną, mączniakiem lub szarą pleśnią. Oprócz tego wzmocni i wesprze wzrost i rozwój roślin.
Jak przygotować oprysk z drożdży?
Wykonanie oprysku z drożdży jest niezwykle łatwe i zajmie Ci dosłownie kilka minut. Zaopatrz się w świeże drożdże piekarskie w kostce, ciepłą wodę i duże wiadro. Możesz przygotować nawóz na dwa różne sposoby:
I sposób
Do dużego wiadra wsyp 10 dkg drożdży i dodaj jedną szklanką cukru. Odstaw na 2 godziny, a następnie wlej 10 litrów ciepłej wody. Odczekaj kolejny tydzień, aż roztwór sfermentuje. Stosuj go w proporcji 1:10 po zmieszaniu z wodą.
II sposób
W ten sposób przygotujesz roztwór szybciej i możesz użyć go od razu, bez konieczności ponownego mieszania z wodą. Po prostu rozpuść 10 dkg drożdży w 10 litrach ciepłej wody i odstaw na godzinę. Niestety taki nawóz jest mniej skuteczny, niż ten wykonany pierwszym sposobem.
Jak stosować oprysk z drożdży?
Drożdże tworzą naturalną barierę, chroniącą roślinę przed infekcjami grzybowymi. Oprysk z drożdży rozpyla się przede wszystkim na liście, ale da ochrony możesz spryskiwać nim całe rośliny. Powtarzaj to co tydzień, aby uchronić je przed zarazą i chorobami. Oprysk pozwoli też zahamować rozwój już istniejących chorób.
Drożdże w ogrodzie
Oprócz zastosowania w kuchni, drożdży można używać w ogrodzie. Preparaty z drożdży piekarskich do ochrony plonów stosowane były już od lat. Opryski z nich są ekologiczne, bezpieczne, a co najważniejsze skuteczne i uniwersalne. To tanie i łatwo dostępne środki, które możesz w prosty sposób przygotować samodzielnie w domu.
Opryski z drożdży chronią uprawy przed chorobami grzybowymi oraz zarazą, stymulują odporność roślin, a na dodatek pomagają w utrzymaniu zdrowia i świeżości przechowywanych warzyw i owoców.