Składniki
Składniki na ciasto:
280 gram mąki tortowej
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 gram masła
1 jajko
Składniki na zalewę śmietanową:
3/4 szklanki śmietany 18%
80 gram cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka
Dodatkowo:
450 gram śliwek
Przepis
Przygotowanie ciasta:
Mąkrę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia wsypujemy do miski a następnie mieszamy. Dosajemy masło oraz jedno jajko.
Składniki mieszamy ze sobą a następnie wyrabiamy na casto.Ciasto wykaładamy na wczęśniej przygotowaną formę do pieczenia o wymiarach: 24x28.
Wykładamy ciasto na całej powierzchni formy oraz nakuwamy widelcem.
Tak przygotowane ciasto pieczemy około 15 minut w temperaturze 190 stopni.
Przygotowanie masy śmietanowej:
Do osobnej miski dodajemy śmietanę, cukier, cukier waniliowy oraz dwa jajka.
Całość dokładnie miksujemy, aż powstanie jednolita masa.
Wykłądamy śliwki na wcześniej podpieczone i wystudzone ciasto.
Na śliwki wylewamy naszą zalewę śmietanową.
Całość wkładamy piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 45 minut.
Po wyjęćiu z piekarnika posypujemy ciasto cukrem pudrem.