Składniki
1 duży filet z kurczaka
przyprawa do kurczaka
1 rozkłócone jajo
tarta bułka do panierki
0,5 główki sałaty lodowej
8 - 9 sztuk pomidorków koktajlowych
1 średni ogórek
pęczek szczypiorku
250 gramów mozzarelli (2 standardowe kuleczki)
słodka papryka
czarny mielony pieprz
sól
ulubione świeże lub suszone zioła (dałam mieszankę prowansalską)
sos czosnkowy:
2 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta soli
2 ząbki czosnku
2 szczypty czarnego lub białego pieprzu
Przepis
Mozzarellę pokroić w 1 cm kosteczkę, posypać przyprawami (solą, pieprzem, słodką papryką oraz ziołami), wymieszać, odstawić na 30 minut.
Fileta umyć, osuszyć, lekko rozbić, posypać przyprawą, odstawić na 20 minut. Po tym czasie zanurzyć w rozkłóconym jaju, następnie panierować w tartej bułce, smażyć na złoto na oleju. Kiedy wystygnie pokroić w kosteczkę.
Liście sałaty umyć, osączyć, porwać na mniejsze kawałki.
Ogórka pokroić w kosteczkę, szczypior posiekać.
Składniki na sos wymieszać ze sobą, odstawić na 10 minut.
Pomidorki pokroić na połówki (o tej porze roku sparzam je i obieram ze skórki).
W dużej misce wymieszać sałatę, ogórka, mozzarellę, pomidory, szczypiorek i pokrojone mięso. Podawać z sosem czosnkowym.