W sklepach możemy spotkać wiele produktów spożywczych oznaczonych etykietami eko, bio lub organic. Dowiedz się, co oznaczają i czym się od siebie różnią. Jak rozpoznać zdrową żywność i czy warto ją kupować?
Czym się różnią produkty bio, eko i organic?
Na sklepowych półkach ze zdrową żywnością, możemy znaleźć mnóstwo produktów oznaczonych etykietami bio, eko i organic. Niektórzy uważają że terminy te używane są zamiennie, a tak naprawdę oznaczają to samo.
Czy tak jest w rzeczywistości? Poznaj różnice między tymi produktami.
Produkty EKO
Produkty EKO, czyli ekologiczne produkowane są w sposób naturalny i bezpiecznych dla środowiska, nie niszczą ekosystemu i wspierają jego rozwój. Taki produkt spełnia ściśle określone normy i musi być wolny od zanieczyszczeń, nawozów sztucznych i nie może być modyfikowany genetycznie.
Produkcja wyrobów ekologicznych odbywa się z poszanowaniem ekosystemu i praw natury.
Produkty BIO
Produkcja wyrobów BIO, wiąże się z utrzymaniem równowagi biologicznej fauny i flory oraz harmonijnym rozwojem środowiska naturalnego i przyrody.
Produkty ORGANIC
Produkt oznaczony etykieta ORGANIC, w swoim składzie musi zwierać 95% składników naturalnych. Uprawa organiczna musi spełniać pewne standardy, szanować naturalne procesy, nie prowadzić do pogorszenia jakości gleby i jej wyeksploatowania.
Oprócz tego dba o stan wód i stosuje naturalne metody uprawy.
Uważaj na sztuczki producentów
Wielu producentów żywności wprowadza w błąd klientów. Wykorzystują modę na zdrową żywność i stosują w nazwach produktów elementy „bio”, „organic” lub „eko”. Szata graficzna również kojarzy nam się ze zdrową, ekologiczną żywnością.
Tymczasem okazuje się, że takie produkty nie zawsze są ekologiczne.
Jak rozpoznać ze produkt jest ekologiczny?
Aby rozpoznać, że produkt jest ekologiczny, na opakowaniu szukaj symbolu Eko-liścia. To 12 gwiazdek ułożonych w kształt liścia oraz certyfikat, który zawiera także numer jednostki kontrolnej oraz informację o miejscu pochodzenia surowców rolnych.
Certyfikat jest gwarancją, że produkt został stworzony zgodnie ze ścisłymi normami.
Źródło: http://www.eu-organic-food.euProdukty z oznaczeniem eko, bio, organic, są ściśle określone przez dyrektywy Unii Europejskiej. Te oznaczenia mogą być używane tylko w przypadku żywności z certyfikatami, która wytwarzana jest w oparciu o zasady rolnictwa ekologicznego.
Ważne!
Pamiętaj, zanim włożysz jakiś produkt do koszyka, uważnie czytaj jego skład i szukaj certyfikatów produkcji ekologicznej.