Pierwszym krokiem do zdrowego odżywiania są zdrowe zakupy. Mogłoby się wydawać, że zrobienie zakupów to nic trudnego. A jednak to właśnie w sklepie zaczynają się nasze błędy żywieniowe.
Zdrowy styl życia to zdrowe odżywianie, a co za tym idzie robienie świadomych zakupów. Jeśli chcemy schudnąć, utrzymać wagę lub po prostu pozostać w dobrym zdrowiu musimy mądrze wybierać produkty spożywcze. Sposób robienia zakupów jest kluczowy, by wyeliminować złe nawyki żywieniowe. Jak kupować by jeść zdrowo?
Czytaj etykiety
Wyrób sobie nawyk czytania etykiet produktów, zanim umieścisz je w wózku. Sprawdzaj datę ważności, ale przede wszystkim kaloryczność, zawartość tłuszczu, cukru i konserwantów. Unikaj syropu glukozowo-fruktozowego, sztucznych barwników, soli, cukru i wzmacniaczy smaku w składzie. Pamiętaj, że im krótsza lista składników tym lepiej.
Nie daj się nabrać
Producenci żywności często kuszą nas ładnymi i kolorowymi etykietami. Częściej jednak zachęcają hasłami eko i bio, a te szczególnie rzucają nam się w oczy i decydują o tym czy coś kupimy czy też nie. Hasła tego typu nie zawsze odnoszą się do całego produktu, ale do jego części lub nawet jednego ze składników. Dlatego tak ważne jest czytanie etykiet.
Kupuj produkty świeże
Wybieraj jak najświeższe produkty, o dużej zawartości błonnika, witamin i minerałów. Unikaj produktów wysokoprzetworzonych i półproduktów zawierających duże ilości tłuszczu, cukru i soli. Zamiast gotowego sosu do spaghetti, kup pomidory i przygotuj wszystko sama ze świeżych produktów.
Zrób listę
Dzięki zrobieniu listy zakupów, unikniesz kupowania produktów zbędnych, zawierających puste kalorie. Nie będziesz także tracić cennego czasu na zastanawianie się, czego potrzebujesz a czego nie, a w koszyku wylądują tylko niezbędne produkty.
Nie rób zakupów na głodzie
Nawet,jeśli jesteś uzbrojona w listę zakupów, pamiętaj, że na nic się ona zda, jeśli jesteś głodna. Głód zaspokajamy także oczami, dlatego, jeśli wybieramy się głodne na zakupy, w naszym koszyku ląduje masa zbędnych produktów. Zazwyczaj są to szybkie przekąski, czyli wysokokaloryczne dania typu fast food czy zawierające puste kalorie słodycze.
Nie rób zapasów
Ile mamy w domu, tyle zjemy. A w domu mamy tyle, ile kupimy. Każdy zapas żywności zostanie zjedzony od niechcenia lub żeby się nie zmarnował. Dlatego należy kupować produkty maksymalnie na dwa dni. Dzięki temu mamy także pewność, że nasze produkty są świeże.
Unikaj
- Białego pieczywa
- Słodkich bułek i drożdżówek
- Dżemów wysokosłodzonych
- Płatków śniadaniowych
- Przetworzonych warzyw
- Przetworzonych i kandyzowanych owoców
- Śmietany i śmietanek
- Jogurtów owocowych i serków homogenizowanych
- Serów topionych i pleśniowych
- Mleka UHT
- Majonezu
- Gotowych sosów
- Smalcu
- Tłustych mięs, wędlin i ryb
- Ryb i konserw w puszkach
- Napojów gazowanych
- Wód smakowanych
- Słodzonych soków i napojów
- Alkoholu