Przepis
Beda nam potrzebne
- cannelloni
-marchewka
-szpinak- mrozony badz swiezy
-czosnek
-sos beszamelowy
-ser zolty
-ser typu ricoota lub twarozek wiejski
-ziola jakie lubimy
-oliwa z oliwek oraz maslo
-swieze pomidory badz pomidory z puszki w zalewie
-lyzka dobrej smietany 18 %
Wykonanie jest banalnie proste !
Na patelnie lub do palskiego naczynia dajemy lyzke masla, czosnek pokrojony niedbale, pokrojone swieze pomidory, ziola- w moim przypadku to pietruszka-natka oraz bazylia, nastepnie dodajemy sol i pieprz oraz oliwe z oliwek....
Calozsc dusimy pod przykryciem
Nastepnie ...
Miksujemy w blenderze marchewke na "proszek" i dodajemy, mieszamy i przykrywamy.Dusimy !
Dodajemy szpinak mrozony lub swiezy , mieszamy, przykrywamy, dusimy ....
Dodajemy reszte marchewki, kropimy oliwa z oliwek, przykrywamy , dusimy ....
Dodajemy lyzke dobrej smietany, mieszamy i dusimy jeszcze troszke pod przykryciem do uzyskania jednolitej masy , ktora napelnimy nasze rurki
Odstawiamy nasze nadzienie do ostudzenia gdyz na samym koncu dodamy ser typu ricotta okolo 3 lyzek lub ser twarogowy wiejski
Przekladamy szpinak z marchewka do szklanej misy i dodajemy twarog.Urabiamy najlepiej reka ... I przygotowujemy rurki do nadziewania. Ja poszlam na latwizne, do nadziewania rurek uzylam szprycy-strzykawy dekoratora .... Dno naszego naczynia smarujemy maslem.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy nasze rurki ukladamy w szklanym naczyniu TERMISIL Classic 2. 4 L
Posypujemy nasze surowe rurki tartym serem zoltym w dowolnej ilosci jak lubimy, moze to byc oczywiscie mozarella lub inny ser jaki lubimy .
Przygotowujemy beszamel i polewamy nim nasze rurki tak aby sos calkowicie je przykryl. Dodajemy na wierzch ser zolty i ...do piekarnika zgodnie z przepisem na opakowaniu z cannelloni. Jeden producent podaje 20 min. drugi az 40 min . Zapiekamy.
Podajemy naturlanie bardzo cieple ale nie gorace!
Genialnie smakuje na drugi dzien jesli oczywiscie zostanie!