Przepis
Będą nam potrzebne
2 jaja
3 łyzki mleka
łyżka parmezanu lub grana padano lub sera owczego . Chodzi o wyrazisty smak.
Masło MASMAL * ok. 1 łyżka, moje ulubione. Bo smakuje jak masło i potrawa ma maślany smaczek
rzeżucha ogrodowa
makaron 5 jajeczny , który gotujemy nie dłużej niż 5 minut.
Sól
uduszone na maśle pieczarki. Ja miałam już w lodówce. Może być bez pieczarek.
Międzyczasie, do garnka wbijamy 2 całe jaja, lekko solimy, dodajemy mleko, starty parmezan około łyżki i miksujemy do połączenia składników.
Na osoloną wodę wrzucamy makaron i gotujemy. Natychmiast odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odsączony, wrzucamy na patelnię z roztopionym masełkiem MASMAL.
Do masy jajecznej dodajemy pieczarki, opcjonalnie. Wlewamy masę jajeczną na makaron i przykrywamy. Dajemy gaz na minimum. Od czasu do czasu potrząsamy patelnią , by makaron nam się nie przyczepił . Na patelniach ceramicznych na pewno się nie przylepi. Dużą rolę odgrywa również masło!
Następnie ostrożnie przewracamy na drugą stronę, przykrywamy i dopiekamy .
Szybko zsuwamy na talerz i kroimy na porcje. Posypujemy obficie rzeżuchą i...podajemy.