Ale jaja z... makaronem

Ewelina
Śniadania
31.07.2014 10:01
Ale jaja z... makaronem

Przepis

Będą nam potrzebne

2 jaja

3 łyzki mleka

łyżka parmezanu lub grana padano lub sera owczego . Chodzi o wyrazisty smak.

Masło MASMAL * ok. 1 łyżka, moje ulubione. Bo smakuje jak masło i potrawa ma maślany smaczek

rzeżucha ogrodowa

makaron 5 jajeczny , który gotujemy nie dłużej niż 5 minut.

Sól

uduszone na maśle pieczarki. Ja miałam już w lodówce. Może być bez pieczarek.

Międzyczasie, do garnka wbijamy 2 całe jaja, lekko solimy, dodajemy mleko, starty parmezan około łyżki i miksujemy do połączenia składników.

Na osoloną wodę wrzucamy makaron i gotujemy. Natychmiast odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odsączony, wrzucamy na patelnię z roztopionym masełkiem MASMAL.

Do masy jajecznej dodajemy pieczarki, opcjonalnie. Wlewamy masę jajeczną na makaron i przykrywamy. Dajemy gaz na minimum. Od czasu do czasu potrząsamy patelnią , by makaron nam się nie przyczepił . Na patelniach ceramicznych na pewno się nie przylepi. Dużą rolę odgrywa również masło!

Następnie ostrożnie przewracamy na drugą stronę, przykrywamy i dopiekamy .

Szybko zsuwamy na talerz i kroimy na porcje. Posypujemy obficie rzeżuchą i...podajemy.