Czekoladowa karpatka z kremem kokosowym

Ciasta
20.02.2021 7:42
Czekoladowa karpatka z kremem kokosowym

mleka 130 g. cukru 100 g. wiórków kokosowych 1 łyżeczka cukru waniliowego 40 g. mąki pszennej 30 g. mąki ziemniaczanej 1 żółtko 200 g. miękkiego masła Ciasto: Do garnka wlej wodę i mleko. mleka 100 g. mąki pszennej 100 g. masła 1 łyżeczka cukru 2 szczypty soli 30 g. kakao 4 jajka Krem kokosowy: 500 ml. Piekarnik rozgrzej do 190°C. Z zimnego ciasta zdejmij folię, wbijaj po 1 jajku i cały czas miksuj na średnich obrotach miksera. Miękkie masło miksuj, dodawaj po 1 łyżce zimnego budyniu (dodawaj w odstępach, nie łyżka za łyżką, bo krem może się żwarzyć). Tradycyjna z kremem waniliowym jest oczywiście przepyszna, jednak ja nabrałam ochoty na nieco inną karpatkę. Po wyjęciu placka z blaszki powtórz czynność z drugą połową ciasta. Mieszaj intensywnie, najlepiej drewnianą łyżką, aż mąka połączy się z płynem. Do gtoującego mleka włej mieszankę z mąk i energicznie mieszaj, aż powstanie gęsty budyń. mleka wymieszaj z mąką pszenną, ziemniaczaną i żółtkiem, aby nie było grudek. Postaw na palnik i podgrzewaj aż masło się rozpuści a całość zagotuje. Gdy masa zacznie odklejać się od brzegów garnka zdejmij go z ognia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://deliciousplacebynatalia.blogspot.com/2021/02/czekoladowa-karpatka-z-kremem-kokosowym.html