Składniki: (5 szt.) 2 średnie cukinie 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 500 g. mięsa mielonego z łopatki 3 gałązki tymianku 3 łyżki oleju po 2 szczypty cynamonu, kminu rzymskiego i nasion kolendry 50 g. startej mozzarelli 20 g. parmezanu sól, pieprz Sos pomidorowy: 550 g. passaty pomidorowej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz Olej wlej na patelnię i rozgrzej. Po tym czasie rozłóż na cukiniach po trochę startego drobno parmezanu i piecz jeszcze 10 minut. Sos: Na oliwie duś przez 3 minuty posiekaną cebulę i czosnek aż zmiękną. Duś na niewielkim ogniu jeszcze 10 minut. Smaż około 10 minut często mieszając. Z cukinii wykrój 5 kawałków wysokości około 7 cm.