Makaron pełnoziarnisty z mulami

Makarony
20.03.2019 10:09
Makaron pełnoziarnisty z mulami

Składniki: (2 porcje) - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 500 g. mrożonych muli - 2 łyżeczki schłodzonego masła - listki bazylii i natki pietruszki - sól, pieprz - 2 łyżki startego parmezanu - 3/4 szkl. fondu rybnego Fond rybny - 500-600 g. głów, kręgosłupów i płetw z dowolnych ryb - 1 duża marchew - 1 duża pietruszka - kawałek selera - 1 cebula - 3 ząbki czosnku (w łupinkach) - 4 ziela angielskie - 2 liście laurowe - 1/2 małego kopru włoskiego - 1/2 szkl. białego wytrawnego wina - 15 cm. kawałek pora - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżki masła - sól, pieprz mąki pszennej razowej - 1 jajko - szczypta soli - 3 łyżki wody Marchewkę, pietruszkę, seler i por pokrój w duże kawałki. Na dużej patelni rozpuść masło, wrzuć resztki ryb, wszystkie warzywa, ziela angielskie i liście laurowe. Smaż 2 minuty, aż zmięknie ale nie pozwól się zrumienić. Rozłóż makaron z mulami na talerze, posyp parmezanem i udekoruj listkami bazylii. Smaż na dużym ogniu, aż warzywa zaczną się lekko przypalać. Ciasto rozwałkuj jak najcieniej i pokrój na makaron dowolnej szerokości. Gotuj w osolonej wodzie 3-4 minuty. Przykryj częściowo pokrywką i gotuj na malutkim ogniu 40 minut. Makaron pełnoziarnisty - 1 szkl.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://deliciousplacebynatalia.blogspot.com/2019/02/makaron-penoziarnisty-z-mulami-whole.html