CHINKALI GRUZIŃSKIE Z MIĘSEM.

KAROLINA
Obiad
19.02.2021 16:08
CHINKALI GRUZIŃSKIE Z MIĘSEM.

Druga wspomniana kwestia to ogonek- ogonka nie jemy, zjadamy chinkali do ogonka gwiazdy i końcówkę zostawiamy na talerzu, tym o to sposobem, można łatwo sprawdzić ile kto zjadł chinkali, w Gruzji im więcej zjesz tym lepiej, ponieważ Gruzini mimo tego, że to nie jest zamożny kraj, są bardzo gościnni! Ogonek- Wynika ze sposobu lepienia sakiewek, ciasto tam jest najgrubsze i może się nie dogotować, więc tych ogonków nikt nie je. Do farszu powinniśmy dodać świeżą natkę kolendry, dużo kolendry, świeże chilli - lub suszone, jeśli nie mamy świeżego, cebula, czosnek, sól, przyprawy do mięsa np. cząber i sól, najlepsza będzie ta gruzińska, ale ja użyłam ziołowej i uwierz mi na słowo, moje chinkali wyszło mi takie, jak jadłam w Gruzji! Będąc w Gruzji jadłam wielokrotnie chinkali, każde smakowało troszkę inaczej, ale były to bardzo znikome różnice i wynikały z rodzaju użytego mięsa, czy np. pół na pół wieprzowo- wołowe czy samo wołowe, czy też z dodatkiem jagnięciny. Te oryginalne chinakli powinny mieć 28 zakładek, ale na próżno gdziekolwiek takich szukać, te sprzedawane w restauracjach gruzińskich w Gruzji zazwyczaj miały od 15 do 18 zakładek, a w wielu miejscach po 12 -13 zakładek. Gruzińskie chinkali, jedzone w Gruzji są na prawdę duże, tak jak te moje na zdjęciach i w filmie- tutorialu. Zatem co wchodzi w skład gruzińskich mięsnych chinkali, bo dodajmy, że chinkali mogą mieć też inny farsz, chociaż w Gruzji wszędzie serwowano je z mięsem. Będąc w Gruzji, chinakli serwowano na dwa sposoby, zawsze wyłowione gorące z wody na talerzu bez żadnych dodatków lub oprószone świeżo zmielonym pieprzem, obok listki kolendry. Instagramie na IGTV znajdziesz również filmik TUTORIAL Na moimnaznajdziesz również filmik TUTORIAL PRZEPIS NA CHINKALI gotujemy w osolonym wrzątku (tak jak na makaron), zawsze umieszczamy chinkali w wodzie ogonkiem ku dnie garnka. - łyżka oleju lub oliwy - około 300 ml ciepłej wody, tyle ile pochłonie mąka W/w składniki umieść w misie i zagnieć ciasto, ciasto powinno być miękkie, elastyczne i gładkie. Jest to duży płat ciasta, z dużą ilością farszu, to taka porządna duża łyżka z czubkiem farszu zamknięta w sakiewce z ciasta pierogowego. Będąc też na kolacji u Gruzinów, gdzie chinkali robiono w domu, były one jeszcze ciut większe i miały właśnie po 10-12 zakładek. FARSZ DO CHINKALI: - 800 g mięsa wieprzowo -wołowego - 3-4 ząbki czosnku - 3/4 białej czosnkowej lub słodkiej cebuli - pęczek kolendry - świeże chili lub suszone - sól - przyprawy do mięsa u mnie cząber i sól ziołowa - około 300 do 350 ml wody Uważaj na dwie rzeczy: im więcej bulionu tym lepiej, ale musisz faktycznie wypić cały na jeden raz, bo inaczej przyda się śliniak ;-) Taki okrąg najlepiej ułożyć sobie na małym okrągłym talerzyku, na środek układamy około 1,5 łyżki lub jedną kopiastą łyżkę farszu, łapiemy za brzeg ciasta i co chwilę dobieramy, aby powstała nam sakiewka. Mianowicie do farszu mięsnego dodaje się wodę, farsz jest dość luźny taki, wodnisty, dzięki czemu podczas gotowania chinkali, surowe mięso, gotuje się bezpośrednio we wnętrzu pierożka - sakiewki. Bulionu nie dodajemy do samego pierożka, to sposób przygotowania farszu, powoduje, ze w chinkali podczas gotowania ten bulion się wytwarza. Chinakli jemy rękoma, sięgamy po świeżo wyłowiony z wrzątku pieróg, oprószamy pieprzem, trzymamy za ogonek, nadgryzamy chinkali i od razu wypijamy cały bulion z sakiewki! Chinkali to też duże pierogi nie przypominają w swoim wyglądzie małych chińskich pierożków, z którymi często są mylone. Jedliśmy też raz chinkali z nadzieniem z baraniny ale to raczej nie mój smak, krótko pisząc ;-). W smaku prawdziwych gruzińskich chinkali można się zakochać i jest to miłość po grób ;-) Farsz wymieszaj dokładnie przez około 8 minut, dodawaj partiami wodę, im rzadszy farsz wykonasz tym więcej bulionu w chinkali. Cechą charakterystyczną dla chinkali jest fakt, że są one wypełnione nie tylko farszem mięsnym ale również bulionem. Czas gotowania zależy od wielkości chinkali i od tego ile farszu dodasz do środka, jest to surowe mięso, które musi się ugotować. Jak to jest z tym bulionem w chinkali? Zapraszam na przepis na gruzińskie mięsne chinkali. Dlatego nie fiksuj się na ilość zakładek, fałd ciasta, bo nawet sami Gruzini mają do tego luźny stosunek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smykwkuchni.blogspot.com/2021/02/chinkali-gruzinskie-z-miesem.html