Kurczak pieczony na butelce piwa

cytrynowa babeczka
Obiad
19.02.2021 15:21
Kurczak pieczony na butelce piwa

Kurczak pieczony na butelce piwa jest przepyszny aromatyczny soczysty ma chrupiąca skórkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://cytrynowababeczka.pl/kurczak-pieczony-na-butelce-piwa/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Niesamowity kurczak pieczony na butelce piwa

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 80 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 25 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 480 kcal
  • Tłuszcze: 30g
  • Węglowodany: 0g
  • Białko: 42g

Składniki

  • 1 cały kurczak (ok. 1,5 kg)
  • 1 butelka Twojego ulubionego piwa
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki

Przepis

Kurczak pieczony na butelce piwa to nie tylko doskonała atrakcja na weekendowe spotkanie z rodziną, ale także smaczna propozycja na codzienną kolację. Cały sekret tkwi w butelce piwa, która podczas pieczenia paruje, nawilżając mięso od wewnątrz i nadając mu niepowtarzalny aromat. Dodatkowo, skórka kurczaka staje się chrupiąca i pełna smaku! W połączeniu z prostymi przyprawami, takimi jak sól, pieprz i papryka, ta potrawa jest prawdziwym szlagierem. Upieczenie takiego kurczaka nie jest trudne, nawet jeśli jesteś początkującym kucharzem. Ten przepis jest dowodem na to, że prostota nie musi oznaczać nudy. Choć kurczak pieczony na butelce piwa może wydawać się nieco ekscentryczny, jest to jedna z najlepszych metod pieczenia kurczaka, jaką kiedykolwiek spróbujesz. Smak jest po prostu niesamowity, mięso jest mocno nawilżone i pełne smaku. Na pewno zyskasz uznanie bliskich i gości podczas niedzielnej kolacji za tą nieco nietypową, ale jakże smaczną potrawę. Spróbuj już dziś!

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  • Kurczaka oczyść, opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Rozetrzyj go oliwą, a następnie przypraw solą, pieprzem i papryką.
  • Otwórz butelkę piwa i nasadź na nią kurczaka w taki sposób, aby piwo mogło swobodnie parować wewnątrz ptaka.
  • Włóż kurczaka na butelce do piekarnika i piecz przez około 80 minut, lub do momentu, kiedy termometr do mięsa wskaże 75 stopni Celsjusza.
  • Po upieczeniu ostrożnie wyjmij kurczaka z piekarnika (uważaj na gorącą butelkę!). Pozostaw kurczaka na kilka minut do odpoczynku. Potem podziel na porcje i podawaj.