Zapiekanka z brukselką i ziemniakami

Julianna
Zapiekanki
18.02.2021 9:27
Zapiekanka z brukselką i ziemniakami

Zapiekanka z brukselką i ziemniakami Składniki: - 300g brukselki - 2 ziemniaki (ok 200g) - 200g dobrej kiełbasy (np. śląskiej) - 1 cebula - 200ml śmietanki 18% - 1 jajko - 70g sera żółtego (startego) - garść orzechów włoskich - 1-2 ząbki czosnku - 1 łyżka oliwy/oleju - sól - pieprz - tymianek - papryka wędzona Ziemniaki ugotować w mundurkach, przestudzić lekko, obrać i pokroić w plastry 0,5cm. Sałatka na ciepło z brukselki z orzechami - Brukselka i gnocchi zapiekane z boczkiem - Pieczona brukselka (sałatka na ciepło) Brukselkę ugotować na półmiękko: wrzucić do wrzącej lekko osolonej wody, gotować 5-7 minut, odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać czosnek i kiełbasę, smażyć kilka minut mieszając do lekkiego zarumienienia. Mam wrażenie, że taka jedna mała kulka ma w sobie skoncentrowany smak całej dużej główki kapusty. Tym razem podałam ją w postaci zapiekanki z ziemniakami i kiełbasą. Naczynie wstawić do piekarnika, piec 20 minut w temp. 180stC (termoobieg lub góra+dół), Do naczynia żaroodpornego wyłożyć kiełbasę z cebulą, ziemniaki, wymieszać delikatnie. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Kiełbasę pokroić w półplasterki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obiadgotowy.pl/2021/02/zapiekanka-z-brukselka-i-ziemniakami.html