Odrywany chlebek drożdżowy z jabłkami

Ciasta

18.02.2021 11:59

Odrywany chlebek drożdżowy z jabłkami

Składniki na ciasto (keksówka o wymiarach 10×22 cm): 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka (250 ml) 4 łyżki masła (ok. 100 g) 2 jajka 6 łyżek cukru Dodatkowo: 2 duże jabłka 50 g masła 2 łyżki cukru cynamon Drożdże pokruszyć, dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i 4-5 łyżek lekko podgrzanego mleka. Wyrośnięte ciasto przełożyć na obficie podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na placek o grubości około 7-8 mm. Każdy krążek ciasta posmarować stopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem a następnie ułożyć w piramidkę na zmianę krążki ciasta i jabłka (zaczynamy i kończymy ciastem). Gotową piramidę przełożyć do keksówki (układamy w pionie, ale do keksówki wkładamy poziomo) i odstawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. Zagnieść ciasto (używam do tego robota kuchennego i zagniatam przez około 10 minut, ciasto nie będzie zbyt gęste). W tym czasie jabłka pokroić na plasterki i wyciąć z nich gniazda nasienne. Ciasto przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C i piec około 40-50 minut (opcja góra-dół).

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/odrywany-chlebek-z-jablkami/