Bułki z mlekiem w proszku

Ewa
Śniadania
18.02.2021 11:16
Bułki z mlekiem w proszku

Początek zeszłego roku na pewno obfitował w ilość wypróbowanych przeze mnie przepisów na domowe pieczywo. Na trzecią robiło podchody, ale… musiał zaczekać, aż zrobię zdjęcia 😉 No, świetne są. 30 g świeżych drożdży 4 szkl. Wyrabiamy przez chwilę, aż ciasto nabierze znacznie gładszej konsystencji (przez dosyć długi czas będzie mocno klejące). Tym razem postanowiłam przetestować przepis na bułki z mlekiem w proszku znaleziony tutaj. Jest to przepis, który wymaga dosyć długiego wyrabiania, bo ciasto przez dłuższą chwilę pozostaje mocno klejące się. mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1/2 szkl. mleka w proszku, pełnego 5-6 łyżek oleju 1 i 3/4 szkl. Im więcej wypróbowanych przepisów, tym większa wiedza oraz nabyte umiejętności, no i przede wszystkim brak konieczności wychodzenia do piekarni. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na około 15-20 minut (do zarumienienia). Dodajemy sól, mleko w proszku, drożdże oraz olej. Ciasto kroimy na kwadraty lub prostokąty.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2021/02/18/bulki-z-mlekiem-w-proszku/