Sushi bowl

Anna
Obiad
18.02.2021 12:40
Sushi bowl

- sos do ryżu: ocet ryżowy + cukier + sól lub gotowy sos do przyrządzenia ryżu, - wasabi (opcjonalnie), - imbir marynowany (fajnie wygląda ten różowy), - sos sojowy (polecam mniej słony firmy Kikkoman jest koloru zielonego), - dojrzałe awokado + sok z cytryny, - sos do ryżu: ocet ryżowy + cukier + sól lub gotowy sos do przyrządzenia ryżu, - wasabi (opcjonalnie), - imbir marynowany (fajnie wygląda ten różowy), - sos sojowy (polecam mniej słony firmy Kikkoman jest koloru zielonego), - dojrzałe awokado + sok z cytryny, - czerwona, żółta i zielona papryka, - ogórek, - 1 płatek nori, - szczypiorek, - biały i czarny sezam, - marchewka, - ogórek, - bambus ze słoika, - orzeszki pistacje/nerkowce, Panierka do łososia: - bułka tarta, - sezam biały i czarny, - 2 jajka do panierki, - odrobina curry, - sól, pieprz. Maczamy łososia w jajku następnie w bułce tartej, możemy ponownie w jajku i w bułce tartej - będzie więcej chrupiącej panierki. Robimy z 2 szklanek ryżu (to jest ok. 420 g- 500 g ryżu), bo tyle nam się mieści w pojemniczku w parowarze. Sos do ryżu: Na 500 g ryżu dajemy 6 dużych łyżek octu ryżowego, 6 łyżeczek cukru, 2 łyżeczki soli (ewentualnie doprawiamy do smaku), mieszamy i łączymy z lekko ostudzonym ryżem. Dzień dobry, na talerzu nie musi być nudno i dziś Wam pokażę jak możemy zabarwić naturalnie ryż do sushi :) Składniki: - świeży łosoś ok. 200 g, - ryż do sushi (ok. 500 g), - barwniki: zakwas buraczany, kurkuma, matcha. Zrobiłam 2 panierki, jedna w sezamie druga w bułce tartej. Maczamy w jajku, a następnie w białym sezamie (czarny i/lub biały). Z ryżu tworzymy kulki w różnych kolorach. My z mężem zawsze przyrządzamy w parowarze. Tniemy na plasterki, polewamy sokiem z cytryny, żeby nie ciemniało. Nori lamiemy lub tniemy w paseczki, układamy gdzieś obok warzyw. Ręka zwilżoną w wodzie tworzymy kulki wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze laskowego. Podajemy z sosem sojowym, wasabi i imbirem z zalewy. Odcinamy skórę z łososia, tniemy na większą kostkę. Na wszystko posypujemy prażonym na suchej patelni orzechami pistacjami/nerkowca, czarnym sezamem i szczypiorkiem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://anamarisworld.blogspot.com/2021/02/sushi-bowl.html