ARANCINI WŁOSKIE KULECZKI Z RYŻU Z MOZZARELLĄ W ŚRODKU! PRZEPYSZNE!

KAROLINA
Obiad
10.02.2021 22:50
ARANCINI WŁOSKIE KULECZKI Z RYŻU Z MOZZARELLĄ W ŚRODKU! PRZEPYSZNE!

Smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym w temp. 170 stopni C. Do podania: sos pomidorowy: - passata z pomidorów pellatti - zielone oliwki - oliwa z oliwek - świeże oregano - sól W/w wymieszaj, sos wyłóż na talerz, ułóż usmażone arancini, dodaj trochę zielonego pesto, oprósz parmezan i dodaj świeże zioła. Na moim kanale na INSTAGRAMIE znajdziesz FILM z tutorialem PRZEPIS: - 300 g ryżu - 900 g wody (lub 450 wody i 450 g mleka) - 150 g startej na tarce mozzarelli - sól morska - świeże oregano i szałwia - 150 ml passaty z włoskich pomidorów - opcjonalnie suszone zioła włoskie - kawałek sera lub mozzarelli do środka Ryż ugotuj, wystudź, dodaj startą na tarce mozzarellę, sół, zioła, passattę, wymieszaj całość, w środek wkładaj kostkę 2cm x 2 cm mozzarelli, formuj kulkę. Kupisz je w każdej piekarni włoskiej -choć te wyglądają kompletnie inaczej niż nasze, jest w nim zdecydowanie więcej słodkich wypieków i oczywiście, pizza, arancini i wiele, wiele innych włoskich pyszności. to jest coś obłędnego! Idealne na karnawał ARANCINI będą królem nie jednej imprezki rodzinnej i gwarantuję, znikają tak szybko, ze stołu, jak się na nim znajdują. To zdecydowanie moje ulubione z dużą ilością mozzarelli dodaj do ryżu, jak i kawałeczkiem sera w środku, jeszcze ciepłe smakują najlepiej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smykwkuchni.blogspot.com/2021/02/arancini-woskie-kuleczki-z-ryzu-z.html