Wiórki kokosowe, które nam zostaną możemy użyć do przygotowania kokosanek, ciasteczek, dań obiadowych, a nawet serników 🙂 Sklepowe mleczko kokosowe zawiera m.in chemiczne dodatki takie jak: stabilizatory – nadają mleczku gęstą konsystencję – nadają mleczku gęstą konsystencję guma guar (E412) – uważany jest z reguły za nieszkodliwy, ale w nadmiarze powoduje nudności, biegunkę czy wzdęcia . – ustalono, że jeżeli spożywamy dziennie maksymalnie 25mg na kilogram masy ciała, to nie powinien on w żaden sposób nam zaszkodzić natomiast powinny unikać go osoby, które mogą być uczulone na glikol propylenowy. – ustalono, że jeżeli spożywamy dziennie maksymalnie 25mg na kilogram masy ciała, to nie powinien on w żaden sposób nam zaszkodzić natomiast powinny unikać go osoby, które mogą być uczulone na glikol propylenowy. W codziennym spożywaniu zmniejsza on tylko zawartość witamin spożywanych w pokarmie poprzez ich utlenienie natomiast w przypadku przedawkowania może być on przyczyną bólów głowy, podrażnieniem układu pokarmowego, mdłości, kataru siennego, a nawet atopowego zapalenia skóry. Aktualne badania wykazują, że jego spożywanie może powodować rozwój raka jelit, zaburzenia metabolizmu i zwiększenie tendencji do przybierania na wadze. Aktualne badania wykazują, że jego spożywanie może powodować rozwój raka jelit, zaburzenia metabolizmu i zwiększenie tendencji do przybierania na wadze. Przeciwutleniacze, m.in. pirosiarczyn sodu (E223) – ustalono, że dopuszczalne spożycie siarczanów wynosi 0.7mg na kilogram masy ciała. Składniki na mleko kokosowe: 300g wiórków kokosowych 1l wody niegazowanej szczypta soli himalajskiej Wiórki kokosowe zalewamy przegotowaną wodą, dodajemy sól i odstawiamy na całą noc. W nadmiarze może powodować dokładnie to samo co guma guar, czyli bóle brzucha, wzdęcia i biegunkę. W nadmiarze może powodować dokładnie to samo co guma guar, czyli bóle brzucha, wzdęcia i biegunkę.