Masa jasna: 400 g serka homogenizowanego waniliowego 400 g śmietany 30% 4 łyżeczki żelatyny 100 ml wody 2 łyżki cukru Masa ciemna: 400 g serka homogenizowanego waniliowego 400 g śmietany 30% 4 łyżeczki żelatyny 100 ml wody 2 łyżki cukru łyżka kakao Warstwa wiśniowa: słoiczek dżemu wiśniowego (240 g) galaretka wiśniowa 150 ml wody Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (moja ma wymiary 28×23 cm, ale możecie użyć nieco większej) układamy warstwami, każdą warstwę kremu dokładnie wygładzając: – herbatniki – masa ciemna – herbatniki – dżem z galaretką – herbatniki – masa jasna – biszkopty Słodka Karolinka to pyszne i efektowne ciasto bez pieczenia z masą z serków homogenizowanych i bitej śmietany, a także z wiśniową nutą za sprawą dżemu i galaretek. Następnie masę podzielić na dwie równe części i jedną z nich zmiksować krótko z kakao. 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody. Deser wkładamy na kilka godzin (a najlepiej na noc) do lodówki, aby kremy stężały, a galaretka zastygła. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Ponadto: około 350 g herbatników około 150 g biszkoptów 2 galaretki wiśniowe Przygotowanie Dwie galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia.