Składniki na klopsy zapiekane w sosie pieczarkowym (4 porcje): Klopsy: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego czerstwa kajzerka pół szklanki mleka 2 ząbki czosnku jajko 2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie, jeśli masa będzie zbyt luźna) sól, pieprz, pietruszka suszona Sos: 200 g pieczarek cebula szklanka bulionu drobiowego 2 łyżki śmietany kremówki 3 łyżki mleka sól, pieprz, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie Następnie klopsiki przekładamy na talerz i na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka oraz oczyszczone i przekrojone na pół albo na ćwiartki pieczarki. Klopsy zapiekane w sosie pieczarkowym z dodatkiem sera żółtego to wyśmienite danie na rodzinny obiad. Obsmażamy je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Mięciutkie klopsiki w aromatycznym sosie pieczarkowym zapiekane z serem żółtym zasmakują nawet największym niejadkom. Jeśli jest ona zbyt luźna, taka że trudno by było z niej formować kotleciki, dodajemy bułkę tartą. Kajzerkę dodajemy do mięsa mielonego, dodajemy również jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Podajemy z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką, ja zaserwowałam buraczki z cebulką.