Składniki na fit ciasto z bananami i masą budyniową: - - 160 g erytrolu lub cukru brązowego (cukru brązowego można dać mniej, gdyż jest słodszy od erytrolu) - - 150 g (szklanka) mąki owsianej - - 4 jajka - - 2 białka jajek - - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - - 5 łyżek oleju rzepakowego Masa budyniowa: - - 700 ml mleka 1,5% lub napoju roślinnego - - 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (takie na pół litra mleka) - - 2 żółtka - - 80 g (pół szklanki) cukru brązowego lub erytrolu - - łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Fit ciasto z bananami i masą budyniową to pyszny, zdrowy i odchudzony biszkopt z mąki owsianej, na którym zostały umieszczone banany i masa budyniowa bez masła. Jeśli to dietetyczne ciasto podzielimy na 12 kawałków, to jeden będzie miał około 200 kcal (jeśli dodamy erytrol), natomiast z cukrem brązowym jeden kawałek to około 270 kcal. Jajka oraz 2 białka wbijamy do miski miksera i ubijamy razem z cukrem na najwyższych obrotach, aż masa stanie się jasna i puszysta. Banany przekrawamy wzdłuż na pół, spryskujemy sokiem z cytryny i układamy na biszkopcie. Do masy dodajemy olej oraz mąkę i ubijamy jeszcze przez chwilę na minimalnych obrotach, aż składniki się połączą. Ponadto: - - 4 banany - - sok wyciśnięty z połówki cytryny - - 50 g płatków migdałów Przygotowanie Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 30 – 35 minut w trybie góra-dół lub do tzw. suchego patyczka.