Ciasto Stefanka Cappuccino bez pieczenia

Milena

Ciasta

17.08.2020 13:04

Ciasto Stefanka Cappuccino bez pieczenia

Składniki na ciasto Stefanka Cappuccino bez pieczenia (blaszka o wymiarach 28×23 cm): litr mleka 3/4 szklanki kaszy manny (150 g) 150 g masła ¾ szklanki cukru (180 g) 50 g cappuccino w proszku (ulubiony smak, ja dałam orzechowy) około 420 g herbatników Polewa: 2 łyżki masła 150 g czekolady o dużej zawartości kakao 1/3 szklanki mleka Przygotowanie Mleko, masło i cukier wkładamy do garnka i podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając, aby wszystkie składniki się rozpuściły i połączyły ze sobą. Składniki na polewę podgrzewamy na wolnym ogniu w rondelku, od czasu do czasu mieszając, aby nic się nie przypaliło. Ciasto Stefanka Cappuccino bez pieczenia to pyszny deser na bazie herbatników i masy grysikowej z czekoladową polewą. Klasyczną Stefankę uwielbiam od dzieciństwa, ale tym razem postanowiłam pokombinować i do masy dodałam cappuccino orzechowe, co okazało się bardzo dobrym pomysłem. Robi się je bardzo szybko, nie wymaga wiele pracy i jest proste w wykonaniu. Zobacz inne przepisy na ciasta na herbatnikach: Kaszę gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut, aż zgęstnieje.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2020/08/ciasto-stefanka-capuccino-bez-pieczenia/