Polecam Ci także moje przepisy na inne desery: – pączki – mini pączki serowe – bułeczki cynamonowe – najlepsze włoskie tiramisu – tiramisu – prosta szarlotka – gruszki pieczone w miodzie – chlebek bananowy – florentynki – przepis na chałwę – truskawki z kruszonką – blok czekoladowy – ciasto zebra – sypana szarlotka CIASTKA Z JABŁAMI JAK Z McDonald’s Przygotowanie: około 40 minut Ilość: 6 ciastek Składniki: – 1 arkusz ciasta francuskiego (jeśli masz arkusz XL zrób nieco więcej nadzienia) – 1 jajko + 1 łyżka wody – 3 łyżki brązowego cukru – 3/4 łyżeczki cynamonu Składniki nadzienie: 3 jabłka obrane i pokrojone w drobną kostkę 2 łyżki białego cukru 1-2 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki kukurydzianej (możesz zastąpić też mąką ziemniaczaną) woda PRZYGOTOWANIE: Zacznij od pokrojenia jabłek w niewielką kostkę. Jabłka będziesz gotować od 10 do 20 minut w zależności od odmiany, tak aby stały się miękkie ale nie rozgotowane, tak aby były jeszcze w słodkim płynie powstałym z wody i przypraw. Ciasto pokrój najpierw wzdłuż na pół, a następnie na 6 pasków w poprzek, tak aby każdy z pasków miał 7-8 cm. Pokochacie to ciasteczko w wersji domowej, na tyle aby pokusić się o zrobienie go w innych wersjach smakowych! Na koniec natnij każde ciasto na górze, robiąc 3-4 nacięcia w poprzek. Chyba każdy z nas zna to kultowe ciasto z owocami, z gorącym płynnym środkiem i chrupiącym zewnętrzem. e-book Kolacje, przepisy do 40 minut Kup teraz Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Od tego jakie jabłka (odmiana, twardość) masz, będzie zależało jak długo i z jaką ilością wody będziesz je przygotowywać. Prostokątami przykrywaj delikatnie ciastka, dociskając boki i uważając aby jabłka nie wypłynęły z żadnej strony. Na każdym z prostokątów połóż sporą porcję jabłek zostawiając jednak 1,5-2 cm obrzeża. Na koniec należy zagęścić płyn mąką kukurydzianą lub jak wolisz mąką ziemniaczaną, choć wtedy sos nabierze nieco formy kisielu. Na koniec lekko dognieć ciasto widelcem tworząc ząbkowany wzór na obrzeżu. Tym sposobem stworzysz 12 prostokątów o bokach 7-8 cm na 12-14 cm.