Sos - 4 łyżki cukru trzcinowego - 60 g masła - ok. 200 ml świeżo wyciskanego soku z pomarańczy (ok. 2 pomarańcze) - sok z połówki cytryny - 1 pomarańcza - ok. 30 ml likieru z gorzkich pomarańczy (opcjonalnie) Naleśniki składamy w trójkąty, wykładamy na patelnię, maczamy z obu stron w sosie i gotujemy przez ok. 2-3 minuty. Po wyjęciu naleśników na talerz na patelnię wrzucamy kawałki pomarańczy i podsmażamy je obtaczając owoce w sosie. Na patelnię z sosem wykładajcie na raz max. 3-4 naleśniki. Dodajemy masło i energicznie mieszamy (mogą pojawić się grudki, które na kolejnym etapie się rozpuszczą). Naleśniki smażymy na naleśnikarce lub patelni z nieprzywierającą powłoką. Nieważne czy w wersji na słodko czy słono zawsze smakują wyśmienicie. Naleśniki w syropie pomarańczowym to zdecydowanie jeden z najsłodszych ale i najsmaczniejszych deserów jakie miałam okazję spróbować. Dodatkowo - 1 łyżka płatków migdałowych - parę listków mięty Przygotowanie Naleśniki Jajka mieszamy z mlekiem za pomocą trzepaczki. Dziś na blogu w roli głównej naleśniki, chyba najbardziej uniwersalne znane mi danie.