Przepis
Składniki:
- 500 gram piersi indyka
- 200 gram pieczarek
- 1 cukinia
- 1 papryka (ja dałam pół czerwonej i pół żółtej)
- 1 spora cebula
- 1 marchewka
- 200ml przecieru pomidorowego
- łyżka koncentratu pomidorowego
- natka pietruszki
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
- 2 łyżki sosu sojowego
- oliwa z oliwek
Indyka pokroić w kostkę, posypać solą pieprzem, papryką słodką oraz ostrą, czosnkiem granulowanym, polać sosem sojowym, wymieszać. Smażyć na oliwie z oliwek. Po usmażeniu mięso odstawić.
Cebulę, paprykę i cukinię pokroić w kostkę, pieczarki i marchewkę w plasterki. Na rozgrzaną patelnię, z oliwą z oliwek, wrzucić cebulę. Oprószyć solą i smażyć aż się lekko zarumieni. Następnie dodać pieczarki. Później paprykę, marchew a na końcu cukinię. Warzywa poprawić solą i pieprzem, zalać odrobiną wody i dusić przez około 15 min pod przykryciem. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie.
Gdy warzywa będę miękkie, dodać do nich wcześniej usmażonego indyka.
Wlać przecier pomidorowy, łyżkę koncentratu pomidorowego oraz posypać posiekaną natką pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Podgrzewać aż sos będzie gorący.
Podawać można tak naprawdę ze wszystkim: ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą lub pieczywem. Smacznego!