Przepis
Składniki (dla dwóch osób):
2x ser Camembert naturalny
75g łososia wędzonego na zimno
1 opakowanie roszponki
garść pomidorków koktajlowych
garść pestek słonecznika
żurawina
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek
1 jajko
bułka tarta
świeżo mielony pieprz
olej słonecznikowy
Sposób przygotowania:
Ser kroimy wzdłuż na pół, aby powstały cieńsze krążki. Kładziemy do środka plasterki łososia i nakrywamy drugą połówką. W talerzu roztrzepujemy jajko, do drugiego wsypujemy bułkę tartą. Tak przygotowany ser obtaczamy w jajku i bułce z obydwu stron, nie omijając boków. Do głębokiego garnka wlewamy sporą ilość oleju, aby po włożeniu sera do garnka został on w pełni zanurzony.
W między czasie na talerzach układamy umytą roszponkę, pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki.
Podgrzewamy olej w garnku. Na małą patelnię wsypujemy pestki słonecznika i prażymy je do momentu, aż staną się rumiane. Podprażone pestki dodajemy do naszej sałatki na talerzu. Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem, polewamy delikatnie octem balsamicznym i oliwą z oliwek.
Do tego momentu olej w garnku powinien rozgrzać się już do odpowiedniej temperatury, ostrożnie umieszczamy ser. Po około 2-3 minutach nasze medaliony powinny stać się złociste (dla ułatwienia dodam, że jak robimy im kąpiel w głębokim oleju, to zaczynają wypływać na powierzchnię).
Wyciągamy je z garnka na papier kuchenny w celu odsączenia i przekładamy na talerze. Ser koniecznie podajemy na ciepło, może być z dodatkiem żurawiny.