Gulasz drobiowy z kurkami

Ewelina
Obiad
26.08.2015 22:16
Gulasz drobiowy z kurkami

Składniki

duży podwójny filet z kurczaka

200g kurek

cebula

ząbek czosnku

sól

pieprz

łyżka przyprawy do gulaszu

łyżeczka słodkiej papryki

2 ziarenka ziela ang.

2liście laurowe

2 łyżkimąki pszennej

0,75l rosołu drobiowego

Przepis

Mięso umyć, osuszyć i obrać z błonek. Pokroić w nieduże kawałki. Oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do gulaszu oraz słodką papryką. W rondlu rozgrzać olej. Usmażyć kurczaka. Cebulę i czosnek posiekać, dodać do smażącego się mięsa, smażyć ok 5-10 minut. Kurki oczyścić, opłukać, większe grzyby pokroić. Dodać do rondla i smażyć ok 15 minut. Gulasz podlać ok 0,75l rosołu/ew. wody, dodać ziele ang. i liście laurowe.

Dusić pod przykryciem ok 20 minut. Mąkę wymieszać w 1/3 szkl zimnej wody, zagęścić gulasz. W razie konieczności doprawić do smaku. Podawać z kaszą i ogórkami.