Sorbet z kiwi

Krzysztof
30.07.2014 11:50
Sorbet z kiwi

Przepis

SKŁADNIKI:

- 6-7 owoców kiwi

- sok z 1/2 cytryny

- 1/2 lub 1/3 szklanki cukru ( w zależności jak bardzo kwaśne są owoce)

- szklanka wody

- 2 białka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Białka z szczyptą soli ubić na sztywną masę.

2. Wodę z cukrem gotować w garnku przez 10 min. Pamiętając, aby cały czas mieszać syrop.

Zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia.

3. Kiwi obrać i pokroić w kostkę. Zmiksować z sokiem z cytryny. Dodać syrop i wymieszać całość,

4. Białka połączyć z musem owocowym.

5. Masę przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalki na 4-6 h, co jakiś czas mieszając sorbet.