Składniki: - 320 g mąki pszennej tortowej - 100 g mąki ziemniaczanej - 180 g masła - 3 duże jajka - 165 g cukru - pół szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18% - 1 łyżka maku - sok z 2 - 3 małych cytryn - skórka otarta z 3 małych cytryn, wyszorowanych i sparzonych - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: - 130 g cukru pudru - 2 - 3 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie na około 10 minut, następnie wyjąć z formy i odłożyć na kratkę, całkowicie wystudzić. Gęstość lukru regulować poprzez dodanie cukru pudru - jeśli będzie zbyt rzadki lub soku z cytryny - jeżeli będzie zbyt gęsty. Lukier: Cukier puder umieścić w miseczce, dodać sok z cytryny i rozetrzeć grzbietem łyżki do otrzymania gładkiego lukru. Masło utrzeć z cukrem na jasną i bardzo puszystą masę ( mikserem ręcznym zajmie to około 10 minut ). Nie rezygnujcie z lukru - podkręca smak i dzięki niemu jest jeszcze bardziej cytrynowo :). Możecie upiec tę babkę w klasycznej foremce do babki, najlepiej takiej o pojemności 2 litrów lub nieco większej. Dodać przesiane suche składniki oraz śmietanę i wymieszać szpatułką ( na tym etapie nie używamy już miksera! ) tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach dolnych około 28 x 9 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać.