Pieczone donuts

Magda
Desery
31.01.2021 9:00
Pieczone donuts

Serdecznie polecam! SKŁADNIKI (ok. 15 sztuk) Donuts 450 g mąki pszennej 100 g miękkiego masła 50 g cukru 16 g cukru waniliowego 5 g suchych drożdży 220 ml tłustego mleka 1 jajko szczypta soli W przypadku pytań dot. przepisu możecie skontaktować się ze mną na FB lub na IG, lub zostawić je w komentarzu. W zeszłym roku na blogu pojawił się przepis na smażone donuts z czekoladową polewą. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (np. do piekarnika z włączonym światełkiem) do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Przed podaniem donuts oprószamy cukrem pudrem lub podobnie jak w przepisie na smażone donuty, dekorujemy czekoladową polewą. Wykrawamy 15 kółek o średnicy 8 cm, które układamy na formie pokrytej papierem do pieczenia w znacznej odległości, ponieważ ciasto urośnie. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Jeżeli pomysł na pieczone donuts przypadł Wam do gustu, serdecznie polecam zakładkę Karnawał, w której znajdziecie wiele słodkich przepisów. Suche drożdże można zastąpić świeżymi, które przed przygotowaniem ciasta należy rozpuścić w letniej wodzie lub mleku z dodatkiem cukru. W tym roku chciałam lekko odchudzić przepis i tak przygotowałam donuty w wersji pieczonej. Ciasto drożdżowe W miseczce miksujemy jajko z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli i mlekiem. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/pieczone-donuts/