Polecamy też przepis na włoską zupę weselną Składniki: - 2 marchewki pokrojone w kostkę - Kawałek selera pokrojony w kostkę (jakieś pół szklanki) - 1 cebula pokrojona w kostkę - 1 posiekany ząbek czosnku - 2 duże garści jarmużu - Puszka czerwonej fasoli (400 ml) - Puszka passaty lub pomidorów (400 g) - 4 pomidorki suszone z zalewy pokrojone w kostkę - ½ łyżeczki suszonego tymianku - ½ łyżeczki suszonego rozmarynku, roztartego na proszek - 2 litry bulionu lub wody - 2 łyżki masła - Sól - Pieprz Pulpety - 250 g mielonego indyka - ½ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej - Szczypta kminu rzymskiego - ½ szklanki tartego parmezanu - ½ łyżeczki soli - 1 łyżka siekanej natki pietruszki Przygotowanie: Toskańska zupa z pulpetami z indyka i kaszy może spokojnie wystarczyć za cały obiad, bo jest tak sycąca, że drugiego dania nie potrzebujesz już robić. To nasz stały patent na robienie burgerów i pulpetów z mięsa mielonego, które dzięki temu są zdrowsze, bo kasza jest zdrowa, a poza tym pełni ona funkcję spoiwa, zastępując zarówno bułkę tartą, jak i jajko. Nasza wersja jest znacznie lżejsza: nie ma w niej śmietany, bo uważamy, że jest zbyteczna, a mięso wieprzowe zastąpiliśmy mielonym indykiem. Na świecie bardziej znana jest chyba amerykańska wersja, w której zupa toskańska nabiera mocy i jest cięższa. Zupa toskańska w oryginalnej wersji przypomina trochę minestrone, bo mnóstwo w niej warzyw: fasola, ziemniaki, oliwa, przyprawy, chleb i włoski boczek. Zmiksuj robotem ręcznym lub w malakserze kaszę, tak żeby raczej nie było w nim pojedynczych nasionek. Nie kręć nosem, jeśli nie lubisz kaszy – jest ona zupełnie niewyczuwalna w pulpetach. Nasza zupa toskańska zawiera jeszcze jeden niekanoniczny składnik, jaki podpatrzyliśmy w serwisie Eatwell101.com – suszone pomidory z zalewy. Dość łatwe Liczba porcji: 4 Zuppa toscana jest jednym z klasycznych dań włoskich, choć dokładniej mówiąc toskańskich, ponieważ regionalizmy są mocno pielęgnowane we włoskiej kuchni. Zawsze możesz też zrobić pulpety w klasyczny sposób i dodać do mięsa pół szklanki bułki tartej oraz jajko. Zupa toskańska z pulpetami jest łatwa do zrobienia, jedyna rzecz wymagająca zachodu to pulpety właśnie. Plus jest taki, że nie trzeba ich smażyć, tylko ugotować w zupie. Wtedy dodaj pomidorki i czosnek, przesmaż chwilę, a następnie wsyp odsączoną z płynu fasolkę, wlej bulion lub wodę, doprowadź do wrzenia, przykryj, zmniejsz temperaturę do minimum i gotuj. Wśród składników pojawia się jarmuż, ale też gęsta śmietana i pulpety z włoskiej, wieprzowej surowej kiełbasy.