Nie planowałam tego jakoś wcześniej, ale nie wpadłam na żaden ciekawy pomysł na upominek (a sama nic raczej nie wymyślę, nie mam głowy do takich rzeczy). Nie będę jednak nic zmieniać w proporcjach składników, bo myślę, że jednak 90% ludzi będzie zadowolona z ich smaku w 100%. Jeżeli dla mnie jednak będą za wytrawne, w domu znajdzie się na nie amator. Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość mniej więcej 5 mm, podsypując je mąką na blacie. Z ciasta wykrawamy dowolne kształty ciastek, wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nie za blisko siebie. Podobne przepisy: Wielkanocne ciastka ze śmietaną i orzechami Ciastka cytrynowe z migdałami Ciastka z suszonymi jabłkami Ciastka owsiane z kardamonem i cynamonem Składniki: 250 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej) 190 g zimnego masła 90 g cukru pudru 1 żółtko (przepis na 3 blachy ciastek) Dziś chciałam amatorowi wcisnąć jedno ciastko na próbę, ale się tylko skrzywił i postawił sobie je przy monitorze. Na początku może się kruszyć, ale ostatecznie dobrze się wyrabia. W czasach liceum niektórzy wyzywali mnie od ślimaków, w liceum się poznaliśmy, więc ten… Poszperałam na necie, ale wszystko było na jedno kopyto. Znowu. I żeby nie było, ciastek ze zdjęcia nie robiła dwulatka. Póki co jednak moje sumienie kuleje, bo to jednak ja się nimi raczę… Ciastka maślane machnęłyśmy z Tolą z okazji dnia babci i dziadka. Dodatkowo moje zdolności plastyczne skończyły się na poziomie szkoły podstawowej. Wyszły bardzo prawdziwe, ale do publikacji się raczej nie nadawały. Spróbuję nawet od razu z grubej rury, dodam do nich tylko 50 g cukru. Zapiszę sobie tylko gdzieś na boku, żeby dać mniej cukru następnym razem.