Róże karnawałowe zachwycają wyglądem i smakiem są przepyszne.
🍴 Róże karnawałowe - pyszny i efektowny przysmak na imprezę
- Liczba porcji: 10
- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 40 min
- Szacunkowy koszt: 35 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 450 kcal
- Tłuszcz: 20g
- Węglowodany: 50g
- Białko: 10g
Składniki
- 500g mąki pszennej
- 250g masła
- 50g drożdży
- 4 jajka
- 200g cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 l oleju do smażenia
- Barwniki spożywcze do dekoracji
Przepis
Róże karnawałowe to przepyszny i efektowny przysmak, który zachwyci każdego gościa na Twojej imprezie. Są proste w wykonaniu, a efekt końcowy na pewno Cię zaskoczy. Wystarczy tylko poświęcić trochę czasu na ich przygotowanie, a na pewno nie pożałujesz. Zarówno dzieci, jak i dorośli będą zachwyceni smakiem i pięknym wyglądem ciastek. W sam raz na karnawałowe szaleństwo. Wystarczy wykrój, a potem dekoracje, aby stworzyć niezapomniane dla wszystkich róże karnawałowe. Większość osób na pewno będzie pytać Cię o przepis na te pyszności. A Ty z dumą będziesz mogła powiedzieć, że to Twoje dzieło. Czy warto poświęcić na to trochę czasu? Myślę, że tak. Smacznego!
- W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier oraz sól.
- Do miski dodaj roztopione masło oraz 3 jajka. Wszystko dokładnie zagnieć.
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość około 1cm i wykrój z niego kółka.
- Na każdym kółku zrób 8 nacięć, tak aby powstały 'płatki' róży.
- Sklej każdą 'róże' i umieść na blasze do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25-30 minut, aż ciastka będą złote.
- Ugotuj barwniki spożywcze według instrukcji na opakowaniu. Każdy z 'płatków' naszej róży zanurz w innym kolorze.
- Gotowe 'róże' ostudź i podawaj na dużej paterze.