Róże karnawałowe

cytrynowa babeczka
Desery
29.01.2021 15:27
Róże karnawałowe

Róże karnawałowe zachwycają wyglądem i smakiem są przepyszne.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://cytrynowababeczka.pl/roze-karnawalowe/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Róże karnawałowe - pyszny i efektowny przysmak na imprezę

  • Liczba porcji: 10
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 40 min
  • Szacunkowy koszt: 35 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 450 kcal
  • Tłuszcz: 20g
  • Węglowodany: 50g
  • Białko: 10g

Składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 250g masła
  • 50g drożdży
  • 4 jajka
  • 200g cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 l oleju do smażenia
  • Barwniki spożywcze do dekoracji

Przepis

Róże karnawałowe to przepyszny i efektowny przysmak, który zachwyci każdego gościa na Twojej imprezie. Są proste w wykonaniu, a efekt końcowy na pewno Cię zaskoczy. Wystarczy tylko poświęcić trochę czasu na ich przygotowanie, a na pewno nie pożałujesz. Zarówno dzieci, jak i dorośli będą zachwyceni smakiem i pięknym wyglądem ciastek. W sam raz na karnawałowe szaleństwo. Wystarczy wykrój, a potem dekoracje, aby stworzyć niezapomniane dla wszystkich róże karnawałowe. Większość osób na pewno będzie pytać Cię o przepis na te pyszności. A Ty z dumą będziesz mogła powiedzieć, że to Twoje dzieło. Czy warto poświęcić na to trochę czasu? Myślę, że tak. Smacznego!

  • W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier oraz sól.
  • Do miski dodaj roztopione masło oraz 3 jajka. Wszystko dokładnie zagnieć.
  • Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
  • Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość około 1cm i wykrój z niego kółka.
  • Na każdym kółku zrób 8 nacięć, tak aby powstały 'płatki' róży.
  • Sklej każdą 'róże' i umieść na blasze do pieczenia.
  • Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25-30 minut, aż ciastka będą złote.
  • Ugotuj barwniki spożywcze według instrukcji na opakowaniu. Każdy z 'płatków' naszej róży zanurz w innym kolorze.
  • Gotowe 'róże' ostudź i podawaj na dużej paterze.