Udka pieczone z ziemniakami, cieciorką i jarmużem

Agnieszka
Obiad
29.01.2021 9:33
Udka pieczone z ziemniakami, cieciorką i jarmużem

Roboty jest przy nich mało, a czas oczekiwania na obiad umila intensywniejący z każdą minutą przyjemny zapach z piekarnika:) Dzisiaj proponujemy udka pieczone z ziemniakami i jarmużem, marchewką i cieciorką, podane z charakternym sosem jogurtowo-musztardowym. Składniki: 3-4 udka z kurczaka 4 średnie ziemniaki 3 średnie marchewki Cieciorka (400 g) 2 duże garści jarmużu Włoska mieszanka ziół (przepis jam zrobić tutaj ) lub 1/2 łyżeczki tymianku i 1/2 łyżeczki oregano ) lub 1/2 łyżeczki tymianku i 1/2 łyżeczki oregano 2 łyżki oleju Sos 3 łyżki jogurtu 2 łyżki musztardy 2 łyżki oleju Sok z połowy cytryny 1 starty ząbek czosnku 0,5 szklanki tartego parmezanu Sól 2 łyżki posiekanego szczypiorku Przygotowanie: Krok 1 Jeśli będziesz używać miękkich warzyw jak brukselka, albo bardzo soczystych jak kalarepka i rzodkiewki, raczej dodaj je w drugiej fazie, czyli w czasie pieczenia bez przykrycia, gdyż w przeciwnym razie mogą za bardzo się spiec. Oryginalny przepis na udka pieczone z ziemniakami i jarmużem pochodzi z serwisu Epicurious. Wyjmij zapiekankę z piekarnika, dodaj do składników jarmuż, wstaw do piekarnika na 5 minut. Udka pieczone z ziemniakami i jarmużem, marchewką oraz cieciorką to klasyczne jednogarnkowe danie, które robi się samo. Łatwe Liczba porcji: 3-4 Każdy kto gotuje w domu marzy o tym, żeby od czasu do czasu obiad zrobił się sam, żeby nie trzeba było kroić, mieszać, doglądać, czuwać i patrzeć. Tu jednak ważna uwaga: udka pieczone z ziemniakami i jarmużem pieczemy w dwóch turach. Ważnym składnikiem dania jest prosty, a pyszny sos jogurtowo-musztardowy z dodatkiem oleju. Cały urok tego dania polega na tym, że wystarczy przygotować garść składników i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Udka pieczone z ziemniakami i jarmużem i tak będą pięknie przyrumienione. Możesz wykorzystać podudzia z kurczaka, bataty zamiast ziemniaków, dorzucić kalarepkę, rzodkiewki, rzepę, albo brukselki, a jarmuż możesz zastąpić szpinakiem. Jeśli boisz się dodatkowych kalorii, nie chcesz ich sobie dodawać, zrezygnuj z oleju. Ani warzyw, ani kurczaka nie trzeba wcześniej obsmażać – po prostu pakujesz wszystko na brytfankę i do pieca. Po 20 minutach pieczenia udek, wyjmij naczynie z piekarnika. Przygotowanie sosu polega na intensywnym mieszaniu składników, trochę, jak podczas robienia majonezu. Są jednak dania bardzo przyjazne dla przepracowanych kucharzy: jednogarnkowe, szczególnie te robione w piecu. Najpierw przez 20 minut zapiekanka jest przykryta folią aluminiową, potem zapiekamy całość już bez osłonki. Do misy przełóż jogurt, musztardę, czosnek, sok z cytryny i parmezan. Krok 4 Umyj jarmuż, porwij na małe kawałki, usuń grube części łodyg.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/udka-pieczone-z-ziemniakami-i-jarmuzem/