Chałka z kruszonką

Śniadania
26.01.2021 18:07
Chałka z kruszonką

Składniki: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 150 ml mleka 100 g masła 2 jajka (w tym 1 jajko do posmarowanie chałki) 2 żółtka 50 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka soli Kruszonka: 30 g mąki pszennej 20 g cukru 25 g masła Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Sposób wykonania: Kruszonka: wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski (masło powinno być schłodzone i pokrojone na mniejsze kawałki) i ucieramy do momentu aż powstaną grudki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Pokruszone drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, 1 łyżką cukru oraz 4 łyżkami mąki. Każdy kawałek dzielimy na trzy równe części, które następnie formujemy w wałki o równych długościach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://qchniapoprostu.blogspot.com/2021/01/chaka-z-kruszonka.html