Drukuj przepis Składniki ► Filet z piersi lub udźca indyka (bez skóry) [500 g] ► Pomarańcze [2 sztuki] ► Świeży korzeń imbiru (tarty na drobnych oczkach) [1 łyżeczka] ► Skrobia ziemniaczana [1 płaska łyżka] ► Miód [20-25 g / 1 płaska łyżka] ► Olej rzepakowy lub kokosowy rafinowany [1 łyżka] Dodatkowo: ► woda [250-300 ml] ► sól [1 łyżeczka] ► biały pieprz [1/4 łyżeczki] ► chili [1/4 łyżeczki] – opcjonalnie Przygotowanie 500 g mięsa indyka osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w grubszą kostkę, delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Do tego przepisu świetnie sprawdzi się białe mięso z piersi indyka lub mięso z udźca bez skóry, czyli dwóch części o niższej zawartości tłuszczu. Jeśli masz jakieś pytania… Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Wpis powstał w ramach projektu Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości 🍗 Inne, pyszne pomysły na wykorzystanie mięsa z indyka: A kiedy zależy mi na szybkim posiłku, pokrojony w mniejsze kawałki smaży się ekspresowo i od razu może wylądować w jakimś aromatycznym sosie. Wlać skrobiowy płyn na patelnię i podgrzewać na małym ogniu cały czas uważnie mieszając, aby w sosie nie pojawiły się grudki. Właśnie dlatego to świetne mięso do kulinarnych eksperymentów – sprawdzi się w pikantnym curry, włoskim daniu z makaronem czy jako główny składnik klasycznego, polskiego obiadu. Zmieszać usmażonego z indyka z sosem i podgrzać jeszcze przez chwilę, aby wszystkie smaki się połączyły. Kalorie i makroskładniki Kalorie i makroskładniki na 1 z 4 porcji, ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji. Podsmażyć na łyżce oleju, aż mięso w całości się zetnie i delikatnie zarumieni, ok. 5 minut. Przechowywanie i mrożenie Danie można przechowywać w lodówce, w szklanym, szczelnie zamkniętym pojemniku przez 2 dni, najlepiej odgrzać przed podaniem. W razie potrzeby można podgotować go dłużej, aby zgęstniał jeszcze bardziej lub rozrzedzić dodatkowymi 50 ml wody, jeśli wyszedł zbyt gęsty. Usmażone mięso przełożyć do osobnej miseczki, a na tę samą patelnię wlać sok wyciśnięty z 2 pomarańczy, łyżkę miodu i łyżeczkę świeżo startego imbiru. Na 1 porcję 226 kcal, 20 g węglowodanów, 5 g tłuszczu, 26 g białka wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. Indyk w sosie pomarańczowym Ten ekspresowy i aromatyczny przepis można przygotować w niecałe 20 minut. Z kulinarnego punktu widzenia jest bardzo uniwersalne, przy codziennym gotowaniu często podmieniam przeróżne mięsa właśnie na indyka. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Pierś charakteryzuje się większą kruchością, natomiast mięso z udźca jest bardziej soczyste.