Pulpety - 250 g mielonego indyka (kurczaka, wieprzowiny) - 1/3 szklanki kaszy gryczanej niepalonej (75 ml) - 1 łyżka sosu sojowego - 1 starty ząbek czosnku - 1 łyżeczka tartego imbiru - 1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie) - ½ szklanki siekanego szczypiorku - Sezam do posypania Domowy sos teriyaki - 3 łyżki miodu lub cukru - 3 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki wody - 2 łyżki octu jabłkowego (ewentualnie winnego) - 2 starte ząbki czosnku - 2 łyżki tartego imbiru - Odrobina mąki ziemniaczanej i łyżka-dwie zimnej wody do rozmieszania Przygotowanie: I ostatnia rzecz: pulpety teriyaki możesz podać z ryżem lub makaronem ryżowym, albo z ryżem z kalafiora z jarmużem. Przepis na domowy sos teriyaki zrobiliśmy na podstawie wpisu na blogu CookieandKate.com Składniki: Krok 1 Kaszę zalej 150 mln zimnej wody (nieco ponad połowa szklanki), wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj gotuj na bardzo małym ogniu 18 minut. Nie ma w nim wina mirin, ani sake kulinarnego, ale i tak nasz domowy sos teriyaki smakuje świetnie i spokojnie może być substytutem oryginału. Domowy sos teriyaki podaliśmy z bardzo łatwymi do przyrządzenia pulpecikami z indyka. Tu ważna uwaga: nasz domowy sos teriyaki różni się do sosu jaki kupisz w Japonii. Wlej do sosu, wymieszaj, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, gotuj przez chwilę aż sos zgęstnieje (gdyby zrobił się zbyt gęsty rozrzedź wodą). Łatwe Liczba porcji: 2 duże Sos teriyaki można już kupić w zasadzie większości lepiej wyposażonych sklepów. Przesyp do głębokiej misy, odstaw na kilka minut do ostygnięcia, a następnie ręcznym robotem zmiksuj na gładko (mogą zostać pojedyncze ziarenka). Krok 3 W międzyczasie przygotuj domowy sos teriyaki. Domowy sos teriyaki, słodko-słono-kwaskowy, gęsty i kleisty nadaje pulpetom niesamowity i niecodzienny smak. Dzięki niej pulpety są zdrowsze, a kasza w ogóle nie jest wyczuwalna – uwierz na słowo. Możesz go zrobić w większej ilości i trzymać w słoiczku w lodówce. I ostatnia uwaga, domowy sos teriyaki powinien mieć konsystencję gęstego syropu. Tu kilka uwag jak zrobić domowy sos teriyaki. Nie jest on jednak specjalnie tani, a z drugiej strony trudno zaliczyć go do przypraw jakoś często wykorzystywanych w kuchni. Dlatego najlepiej zrobić domowy sos teriyaki. Wymieszaj w misce cukier z sosem sojowym, octem, startym czosnkiem i imbirem. Jest tak prosty, że przygotuje go każdy, a składniki dostępne są w niemal każdym sklepie.