Śniadaniowy omlet z owocami

Ewelina
Śniadania
30.07.2014 9:55
Śniadaniowy omlet z owocami

Składniki

s

Przepis

Składniki:

2 jajka

1 czubata łyżka mąki pełnoziarnistej pszennej

1 łyżka mąki amarantusowej prażonej

1/4 szklanki maślanki

pół łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

szczypta soli

owoce, u mnie nektarynka, brzoskwinia, banan, owoce leśne

Białka oddzielić od żółtek. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ubić z maślanką i mąką. Delikatnie wymieszać zawartość obu misek łyżką dodając porcjami białko do ubitej masy. Jeśli na Waszej patelni nie można smażyć beztłuszczowo, dodajcie troszkę dowolnego tłuszczu (oliwy, oleju rzepakowego, kokosowego czy słonecznikowego), nagrzejcie patelnię i wlejcie masę. Patelnię przykryć pokrywka i smażyć na małym ogniu, po paru minutach przerzucić na drugą stronę i smażyć dalej już bez pokrywki. Po zdjęciu z patelni na omlecie ułożyć pokrojone na drobniejsze kawałki owoce.