Składniki
sPrzepis
Składniki:
2 jajka
1 czubata łyżka mąki pełnoziarnistej pszennej
1 łyżka mąki amarantusowej prażonej
1/4 szklanki maślanki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli
owoce, u mnie nektarynka, brzoskwinia, banan, owoce leśne
Białka oddzielić od żółtek. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ubić z maślanką i mąką. Delikatnie wymieszać zawartość obu misek łyżką dodając porcjami białko do ubitej masy. Jeśli na Waszej patelni nie można smażyć beztłuszczowo, dodajcie troszkę dowolnego tłuszczu (oliwy, oleju rzepakowego, kokosowego czy słonecznikowego), nagrzejcie patelnię i wlejcie masę. Patelnię przykryć pokrywka i smażyć na małym ogniu, po paru minutach przerzucić na drugą stronę i smażyć dalej już bez pokrywki. Po zdjęciu z patelni na omlecie ułożyć pokrojone na drobniejsze kawałki owoce.