Placuszki z kalafiora i kurczaka

Ewelina
Obiad
30.07.2014 9:45
Placuszki z kalafiora i kurczaka

Przepis

Składniki (na całą masę kotlecików około 12):

1 mały kalafior

1 spory por

400 g piersi z kurczaka

2 jajka

około 5 łyżek mąki

1 kubeczek jogurtu naturalnego

około 3 łyżek suszonej żurawiny

1/2 łyżki masła

1/2 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz, słodka papryka w proszku, suszone oregano

olej do smażenia

Przygotowanie: Pora dokładnie myjemy i kroimy w kostkę, następnie smażmy na wolnym ogniu na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek aż por się zeszkli i nawet lekko przyrumieni (dodajemy odrobinkę soli podczas smażenia). Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i kroimy w drobną kostkę (na malutkie różyczki), używamy tylko różyczek kalafiora, bez trzpieni, wrzucamy do dużej miski. Dodajemy pokrojonego w drobną kostkę kurczaka, pokrojoną drobno, suszoną żurawinę oraz przysmażone pory. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy papryką, oregano (po około łyżeczce), solą oraz pieprzem. Dodajemy jajka, jogurt naturalny oraz mąkę i znowu bardzo dokładnie mieszamy (masa powinna być dość gęsta i powinna się trzymać razem, jeśli jest za rzadka należy dodać jeszcze trochę mąki). Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju. Łyżką, albo ręcznie formujemy płaskie placuszki i smażymy na dość wolnym ogniu po kilka minut z każdej strony, aż lekko się zrumienią. Wykładamy na ręcznik papierowy, chwilę osączamy i zjadamy :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną