Przepis
Składniki (na całą masę kotlecików około 12):
1 mały kalafior
1 spory por
400 g piersi z kurczaka
2 jajka
około 5 łyżek mąki
1 kubeczek jogurtu naturalnego
około 3 łyżek suszonej żurawiny
1/2 łyżki masła
1/2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, słodka papryka w proszku, suszone oregano
olej do smażenia
Przygotowanie: Pora dokładnie myjemy i kroimy w kostkę, następnie smażmy na wolnym ogniu na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek aż por się zeszkli i nawet lekko przyrumieni (dodajemy odrobinkę soli podczas smażenia). Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i kroimy w drobną kostkę (na malutkie różyczki), używamy tylko różyczek kalafiora, bez trzpieni, wrzucamy do dużej miski. Dodajemy pokrojonego w drobną kostkę kurczaka, pokrojoną drobno, suszoną żurawinę oraz przysmażone pory. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy papryką, oregano (po około łyżeczce), solą oraz pieprzem. Dodajemy jajka, jogurt naturalny oraz mąkę i znowu bardzo dokładnie mieszamy (masa powinna być dość gęsta i powinna się trzymać razem, jeśli jest za rzadka należy dodać jeszcze trochę mąki). Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju. Łyżką, albo ręcznie formujemy płaskie placuszki i smażymy na dość wolnym ogniu po kilka minut z każdej strony, aż lekko się zrumienią. Wykładamy na ręcznik papierowy, chwilę osączamy i zjadamy :)