Składniki
Składniki : na 2 osoby
mleko – 150 ml
jajko – 1 szt
mąka - 100 g
proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
cukier – 1 łyżka
cukier waniliowy - 0,5 łyżeczki
masło - 2 łyżki
sól - szczypta
Dodatkowo:
maliny
porzeczki czarne
borówka amerykańska
mięta do dekoracji
masło do smażenia
syrop klonowy
Przepis
Masło rozpuścić w rondelku, ostudzić.
Do miski wybijamy jajko, dodajemy obydwa cukry, miksujemy.
Następnie mąkę mieszamy z solą i proszkiem.
Wlewamy mleko do ubitego jajka i schłodzone masło, mieszamy.
Na samym końcu dodać suche składniki i ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Odstawić ciasto na 2 godz.
Po tym czasie smażyć na rozgrzanej patelni, przewracać jak na powierzchni pojawią się bąbelki, będą gotowe, jak z obydwóch stron upieką się na złoty kolor.
Podawać z syropem klonowym i owocami