Pankejki

Śniadania
24.01.2021 8:47
Pankejki

co prawda ja nie przykładam do tego większej wagi, ale jeśli chcecie aby Wasze placuszki były idealnie okrągłe, należy użyć patelni z idealnie płaskim dnem; gotową masę na pankejki należy odstawić na 30-45 minut, żeby ciasto przyjęło odpowiednią konsystencję i aktywować proszek do pieczenia; najlepiej zainwestować w dobrą nieprzywierającą patelnię. Tradycyjnie polewa się je syropem i masłem; pankejki można przewrócić na drugą stronę jak tylko widzimy, że ciasto jest już gotowe na brzegach; po ostudzeniu pankejki można włożyć do woreczka i zamrozić. Do masy dodajemy tłuszcz, dlatego nie ma potrzeby jej dodatkowo smarować olejem; jeśli chcemy dodać bezpośrednio do pankejków jakieś owoce, orzechy albo czekoladę, to najlepiej zrobić to zaraz po wyłożeniu ciasta na patelnię; pamiętajcie, że podanie pankejków to tylko kwestia Waszej wyobraźni i upodobań. Pankejki – przepis podstawowy Mąka pszenna 180 g Proszek do pieczenia 3.5 łyżeczki Sól 1/3 łyżeczki Cukier 40 g Mleko roślinne 270 g Ocet jabłkowy (opcjonalnie) 1 łyżka Olej kokosowy 20 g Wanilia (opcjonalnie) do smaku Jednak spójrzmy prawdzie w oczy, ile osób nadal szuka idealnego sposobu na wegańskie pankejki czy naleśniki, ile osób dopiero odkrywa tajniki kuchni i właśnie takich przepisów potrzbuje najbardziej. Przewracamy jak tylko zobaczymy , że brzegi ciasta są już gotowe (około 3 minut) i 2 smażymy jeszcze 2 minuty na drugiej stronie. Ja również mam takie swoje kultowe przepisy, których się trzymam i które nie raz mnie ratują, kiedy nie mam najzwyczajniej czasu na gotowanie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://rabarbarowo.pl/pankejki/