Oczywiście pieczywo – może być świeże, ale to też idealny sposób na zużycie starszego chleba, chałki, bułek; Mleko roślinne i jogurt roślinny – można użyć dowolnego ulubionego rodzaju czy smaki; Sól – szczypta soli zawsze dobrze wpływa na poprawę smaku; Słodzik – ja najczęściej wybieram odrobinę erytrytolu, ale oczywiście można dodać cukier biały lub brązowy albo w ogóle pominąć go w przepisie; Przyprawy – cynamon to jak dla mnie must have, aczkolwiek oczywiście można je pominąć jeśli za nimi nie przepadamy lub po prostu nie mamy pod ręką; Olej – tłuszcz czyli nośnik smaku i składnik nadający odpowiednią teksturę. Francuskie tosty z na domowym pieczywie z domowego zakwasu, podane z ulubionymi owocami i twarożkiem to to co uwielbiam 😈 Klasyczne (w wersji wegańskiej) francuskie tosty to danie, które uwielbiam robić zwłaszcza w leniwe, weekendowe poranki albo zimne wieczory. ; Wkładamy kawałki pieczywa do mieszanki i pozostawiamy na kilkanaście sekund, co jakiś przewracając; Kładziemy kromki na rozgrzaną patelnię i smażymy po 2-3 minuty z obu stron; W połączeniu z ulubionymi owocami, syropem klonowym, twarożkiem albo czekoladą (możliwości jest wiele!), jest to posiłek idealny dla ciała i duszy. Ja lubię wykorzystywać w tym przypadku zwykły olej rzepakowy, ale można użyć masła roślinnego, margaryny lub innego oleju roślinnego. Niezależnie od ilości, na którą mamy ochotę, można je zrobić w parę minut. Ale pamiętajcie, że można je zrobić z każdego rodzaju pieczywa. Jak już wspomniałem, ten przepis bazuje na prostych składnikach, które większość z was będzie miała pod ręką. Bo, spójrzmy prawdzie w oczy, czasami gdy tylko się budzimy, wiemy że dobre śniadanie będzie idealnym dodatkiem do pięknego poranka.