Curry z dynią, ziemniakami, jabłkami i ciecierzycą

Magda
Obiad
15.01.2021 10:31
Curry z dynią, ziemniakami, jabłkami i ciecierzycą

Gorąco polecam! SKŁADNIKI 2 jabłka 3 ziemniaki 300 g dyni 400 g ugotowanej ciecierzycy 100 g szpinaku 700 ml bulionu warzywnego 200 ml passaty pomidorowej 200 ml mleka kokosowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka nasion kuminu i kurkumy 2-3 cm korzenia imbiru szczypta chili natka pietruszki sól, pieprz oliwa z oliwek Wskazówki W przepisie wykorzystałam czarną soczewicę, którą bez wątpienia możecie zastąpić popularną cieciorką o jasnobrązowej barwie. Na dobrze rozgrzaną patelnię z 2-3 łyżkami oliwy z oliwek wrzucamy cebulę oraz drobno posiekane 2 ząbki czosnku razem z korzeniem imbiru. Na zakończenie chciałabym polecić Wam wcześniejsze przepisy na pożywne i rozgrzewające curry z ciecierzycą i szpinakiem oraz curry z kalafiorem. Curry z dynią z dodatkiem ziemniaków, szpinaku i ciecierzycy to moja propozycja na jednogarnkowe, pożywne i rozgrzewające danie do przygotowania w 30 minut. Do curry dodajemy jabłka wcześniej obrane i pokrojone w kostkę, kontynuujemy gotowanie kolejne 10 minut, prawie do miękkości, mieszając od czasu do czasu. W przypadku pytań dot. przepisu możecie skontaktować się ze mną na FB lub na IG, lub zostawić je w komentarzu. Curry gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec wrzucamy szpinak, dodajemy ugotowaną wcześniej ciecierzycę i gotujemy kolejne 2-3 minuty.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/curry-z-dynia-ziemniakami-i-jablkami/