Składniki na paszteciki z kapustą i pieczarkami (około 50 sztuk): Ciasto: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 200 ml mleka 1/4 szklanki oleju 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: 400 g kiszonej kapusty 1 duża cebula 250 g pieczarek po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych sól, pieprz do smaku Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto przekładamy z miski na stolnicę i krótko wyrabiamy (w razie potrzeby podsypujemy mąką). Ciasto odstawiamy przykryte do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Podrośnięte paszteciki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut, aż nabiorą ładnego złotego koloru. Paszteciki nakrywamy ściereczką i zostawiamy na około 20 minut, aby podrosły. Paszteciki z kapustą i pieczarkami to pyszne drożdżowe co nieco, które świetnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska, albo jako dodatek do zupy, zwłaszcza do barszczu czerwonego. Ponadto: jajko do posmarowania ciasta, mak, sezam, czarnuszka do posypania Przygotowanie Kapustę kiszoną odciskamy dokładnie i kroimy na mniejsze kawałki. Kapustę gotujemy na wolnym ogniu przez około 45 minut. Następnie rulon kroimy ostrym nożem w poprzek co około 5 cm. Oba składniki podsmażamy na patelni, aż woda z pieczarek odparuje. Drożdże rozkruszamy i mieszamy z cukrem, łyżką mąki i 1/4 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka.