Zappiekanka makaronowa z mięsem mielonym i trzema serami

Ewa
Zapiekanki
14.01.2021 16:02
Zappiekanka makaronowa z mięsem mielonym i trzema serami

Ja miałam tym razem tartą mozzarellę – ona też się nadaje, jedynie całość ciut inaczej wygląda;) 500 g makaronu penne 1 cebula 3 ząbki czosnku szczypta chilli w proszku 500 g mielonego mięsa wieprzowego 1 puszka pomidorów krojonych 2-3 łyżki sera ricotta 150 g mozzarelli 50 g parmezanu zioła prowansalskie sól, pieprz Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Cebulę drobno siekamy. Zapiekankę dodatkowo podałam polaną ketchupem – co zrobiłam już po skończonych zdjęciach;) W przepisie podaję, by mozzarellę pokroić na plasterki i rozłożyć na zapiekance. To najprostsza makaronowa zapiekanka z mielonym mięsem, wzbogacona jedynie o dodatek serka ricotta (który nota bene można by nawet pominąć) oraz dużą ilość mozzarelli i odrobinę parmezanu. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na około 15 minut (aż do zapieczenia się sera). Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chilli w proszku, krótko smażymy. Dusimy do czasu aż sos pomidorowy zgęstnieje i utworzy wraz z mięsem zwarty sos (ok. 15 minut). Następnie na patelnię dodajemy mięso mielone i smażymy dalej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2021/01/14/zapiekanka-makaronowa-z-mielonym-miesem-i-trzema-serami/