Wieniec drożdżowy z indykiem i brokułami

Agata
Przekąski
05.01.2024 18:57
Wieniec drożdżowy z indykiem i brokułami

Wieniec drożdżowy z indykiem i brokułami, to eleganckie danie, które bardzo łatwo i szybko przygotujesz w swojej kuchni.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2024/01/wieniec-drozdzowy-z-indykiem-i-brokulami.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Wieniec drożdżowy z indykiem i brokułami

  • Liczba porcji: 6
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 60 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 571 kcal
  • Tłuszcze: 13 g
  • Węglowodany: 81 g
  • Białko: 29 g

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 100 g masła
  • 250 g filetu z indyka
  • 200 g brokułów
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przepis

Wieniec drożdżowy z indykiem i brokułami to połączenie clasyki wypieków z wytrawną nutą. Idealny na każdą okazję, od świątecznego stołu po codzienny obiad. Słodkie drożdże idealnie komponują się z delikatnym mięsem indyka i chrupiącymi brokułami. Przygotowanie tego wypieku to prawdziwa przyjemność, szczególnie podziwianie gotowego efektu. Kulinarny trik polega na blanszowaniu brokułów, dzięki czemu zachowają one swój intensywny, zielony kolor. Po ułożeniu warzyw i mięsa na ciasto, formujemy je w kształcie 'podkowy'. Wystarczy tylko włożyć do piekarnika i cieszyć się za chwilę smakiem tego wyjątkowego dania. Polecamy ten przepis wszystkim, którzy są znudzeni codziennymi posiłkami i chcą spróbować czegoś nowego!

  • Rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku i dodajemy szczyptę cukru.
  • W dużej misce mieszamy mąkę, resztę cukru, jajko oraz masło. Następnie dodajemy mieszankę drożdży i wyrabiamy ciasto.
  • Brokuły blanszujemy przez 2-3 minuty w osolonej wodzie. Indyka kroimy w drobną kostkę.
  • Rozwałkowane ciasto formujemy w kształt podkowy. Na wierzchu układamy brokuły oraz indyka.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę.
  • Gotowy wieniec studzimy i podajemy. Smacznego!