Każdy chciał, aby ten 2021 rok był lepszy od jego poprzednika. Okazuje się jednak, że może wcale tak nie być. Nowy podatek cukrowy spowodował, że ceny napojów słodzonych poszły w górę, a Coca-cola podrożała nawet o 2 zł. Poznajcie więc przepis jak przygotować ją samemu w domu!
Nowe podatki od 2021
Rok 2021 nie rozpoczął się nie najlepiej, ponieważ weszły w życie nowe podatki. Jednym z nich jest podatek cukrowy, który muszą płacić producenci napojów słodzonych. Część z nich oczywiście „przerzuca” go na ceny swoich produktów, co powoduje, że finalnie płacą go konsumenci. Takie zachowanie może jednak spowodować, że część z nich nie będzie chciała kupować drożnych produktów lub znajdzie inne, tańsze substytuty.
Podatek cukrowy
Podatek cukrowy obowiązuje od 1 stycznia 2021 r., co spowodowało, że ceny naszych ulubionych napojów słodzonych znacząco wzrosły. Dla przykładu za dwulitrową Coca-Colę trzeba teraz zapłacić o 1,80 zł więcej niż w tamtym roku. Przed podwyżką nie uchroniła się też Coca-Cola Zero, która, mimo że nie posiada w swoim składzie cukru, to ma substancje słodzące, które również są teraz opodatkowane. Poznajcie więc przepis na domową Coca-Colę, dzięki czemu nowy podatek nie uderzy was tak po kieszeni.
Lista składników
Do przygotowania domowej Coca-coli potrzeba kilku składników, które jednak bardzo łatwo można dostać w większym markecie spożywczym. Do jej przyrządzenia należy przygotować:
• 1 litr wody
• 1 cytryna
• 1 limonka
• 2 pomarańcze
• 225 g cukru
• 2 łyżki kawy mielonej
• 1 łyżeczka mielonej kolendry
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• 1 łyżeczka cynamonu
• ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
• 200 ml wody i 5 łyżek cukru (na karmel)
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Każdy z nas zna smak Coca-Coli, który jest tak charakterystyczny. Na początku należy więc przygotować karmel, który to odpowiada za ten pyszny smak. Do rondelka należy wlać łyżkę wody i 5 łyżek cukru. Całość trzeba zagotować, jednak gdy roztwór zacznie wrzeć i zmieniać barwę na brązową to należy do niego dodać szklankę gorącej wody. Następnie roztwór do prowadzamy do wrzenia i odstawiamy.
Krok 2
Gdy karmel stygnie, wtedy jest pora, aby zająć się cytrusami. Należy je umyć i zetrzeć skórkę, a następnie wycisnąć z nich sok.
Krok 3
Do innego garnka wlewamy litr wody, dodajemy skórkę z cytrusów, cukier, cynamon, kolendrę i gałkę muszkatołową i całość gotujemy przez minutę. Następnie dodajemy wyciśnięty sok, cukier wanilinowy oraz przygotowany wcześniej karmel. Wszystko należy dokładnie wmieszać.
Krok 4
W mniejszym kubku zaparzamy kawę poprzez dodanie do niej 150 ml wrzątku i odstawiamy ją na około 10 minut, aby się dobrze zaparzyła. Po tym czasie przecedzamy ją przez sitko i dodajemy do wcześniej przygotowanego syropu. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Krok 5
Na następny dzień przecedzamy syrop. Rozcieńczając go z wodą gazowaną w skali 1:1, możemy się delektować domową Coca-Colą. Syrop ten trzeba przechowywać w lodówce przed około 10 dni, ponieważ później traci już swój charakterystyczny smak.